A KYOKUSHIN TÖRTÉNETE

1923
Masutatsu Oyama a Kyokushin Karate megalapítója július 27-én született Hyung Yee Choi néven Délkelet - Koreában, egy Wa-Ryongri Yong-chi-myonchul Na Do nevû faluban Kinje városa közelében nem messze Gunsantól.

 

1925
Mas. Oyamát szülei nõvéréhez küldik Mandzsúriába.

 

1936
Mas. Oyama a koreai Szöulban folytatja tanulmányait. Itt kezdte tanulni a kempot. A második évben elnyerte a shodan fokozatot.

 

1938
Mas. Oyama beíratkozik A Yamanashi repölõ iskolába. A karatét japánban népszerûsítõ három mester egyikénél, Gichin Funakoshi-nál tanul karatézni.

 

1940
Mas. Oyama beíratkozik a Takushuku egyetemre. Megkapja a második dant.

 

1945
Megalapítja az Eiwa Karate Do kutatóintézetet.

 

1946
Mas. Oyama katedrát kapott a Waseda Egyetem Testnevelési Tanszékén. Meglátogatja Eiji Yoshikawa és Shiro Ozaki híres japán írókat, hogy tanulmányozza a régi szamurájok életét. A Minobu hegyre ment edzeni.

 

1947
Oyama részt vett a háború utáni elsõ országos Japán karateversenyen, (Maruyama Gimnázium, Kyoto). A bajnokságot megnyerte.

 

1948
Mas. Oyama elhatározta, hogy életét a karaténak szenteli. 18 hónapig egymaga edzett a chibai Kiyosumi hegyen, hogy tökéletesítse mozgását és elmélyedjen a karatéban.

 

1950
Chibában egy bika ellen küzdött. Helyiséget kapott egy hentesüzletben, és edzés gyanánt ütéseivel bikákat ölt. Életében összesen 47 bikát ölt meg, ezek közül 4 azonnal kimúlt.

 

1951
A Japánban állomásozó alakulatoknak oktatott karatét a zamai, fuchui, tachikawai, yokosukai, yokotai és tokorozawai táborokban. Jódót kezdett edzeni a Sona Dojoban.

 

1952
A chicagói karate szövetség meghívta az USA-ba. Ott 11 hónapon át 32 bemutatót tartott, különbözõ államokban tanított, és 7 küzdelemben vett részt, melyeket mind megnyert.

 

1953
Mas. Oyama ismét az USA-ba utazott, ahol Chicagóban egy bikával küzdött meg, és népszerü lett azáltal, hogy leütötte a bika szarvát.

 

1954
Visszatért Japánba, és egy filmhez 3 hónapos edzést tartott Bosóban. Megnyitotta elsó dojóját Mejiróban, Tokyó egy kiégett körzetében. Az oktatók voltak: K. Mizushima,és E. Yasuda.

 

1955
Egy amerikai támogatója meghívja Mas. Oyamát az USA-ba. Eljutott Dél Amerikába és Európába is sok ellenféllel megküzdött. Nagy sikert aratott az USA-ban a whiskysüveg nyakának leütésével. Chicagóban ismét bika ellen küzdött, ám ezért az állatbarátok egyesülete erõsen kritizálta.

 

1956
Okiwanán kezdve, bejárta Dél Kelet Ázsiát, sok különféle harcmodort tanulmányozva. Az Oyama dojo a Rikkyo egyetem mögötti egyik kis teremben kapott helyet. Az oktatók: K. Mizushima, E. Yasuda, M. Ishibashi és T. Minamimoto voltak. A dojo volt a Kyokushinkaikan kezdete, azé a karatéé, amely az "1000 napos edzésig kezdõ, 10000 napos edzés után bepillantás a karate mélységeibe" elven alapul.

 

1957
Mas. Oyama az USA-ba és Európába utazott. Bikával küzdött Mexikóban és sérülés miatt 6 hónapos kórházi ápolásra szorult. Közben Japánban Yajima és Matsui mesterek oktatók lettek.

 

1958
A "Mi a karate?" címû könyv megjelenésekor a japán karate elsõszámú könyvsikere lett. Mas. Oyama New Yorkba utazott és márciusban tért vissza Japánba. Az elsõ tengerentúli szakosztály Hawaiiban létesült Mr. B. Lowe vezetésével. Az FBI meghívta Oyamát tanítani és bemutatót tartani. A Westpoint katonai fõiskola meghívta karateoktatónak.

 

1959
Megtartották az elsõ hawaii versenyt, ahol Oyama volt a fõbíró. Bemutatót is tartott ezen a versenyen. Az Oyama dojo megtartotta az elsõ nyári edzõtáborát a chibai Ichinomiyában. Mas. Oyama az USA-ban és Európában járt.

 

1960
Mas. Oyama ismét az USA-ban és Európában tett körutat. A második hawaii versenyen 72 egyesület indult 16 országból.

 

1961
Megnyílt a San-Francisco-i dojo. Megrendezték a harmadik hawaii versenyt. A Los Angeles-i dojo megnyitása. Mas. Oyama hetente három alkalommal tanítani kezdett az Oyama dojóban. Az elsõ észak-amerikai nyílt bajnokságot a New York-i Madison Square Garden-ben tartották, Mas. Oyama fõbíráskodásával.

 

1962
Mas. Oyama Európába valamint az USA-ba utazott a küzdõstílusok tanulmányozására és bemutatókat tartani. A negyedik hawaii bajnokság. Mas. Oyama visszatért Japánba és az Oyama dojo 20 jelöltnek adta meg a fekete övet. Elkezdõdött a külföldi tanítványok áramlása.

 

1963
Mas. Oyama Európába, Amerikába és Dél-Afrikába utazott. Tokióban elkezdõdött annak az épületnek az építése, amely késõbb az Ikebukuro kerületben a Kyokushinkaikan Honbu lett. Az USA Hartford Cityben tartotta második nyílt bajnokságát.

 

1964
Muai Thai, Malájföldi Boksz, kihívást intézett a japán karatéhoz, de azok azt nem fogadták el. Az Oyama dojo erre 3 növendékét átküldte Thaiföldre. A csapat 3 mérkõzésbõl kettõt megnyert és visszaállította a japán karate hírnevét, sõt még növelte is ezt. E. Sato (Japán volt miniszterelnöke), aki Nóbel-díjat kapott, lett a Kyokushinkaikan elnöke (Kaicho), Mas. Oyama lett az igazgató (Kancho). Hivatalosan megnyitották a tokioi Honbut. Megalapították a Nemzetközi Karate Szervezetet. A Georgiai Állami Egyetem Meghívta Oyamát egyhónapos oktató és bemutató útra.

 

1965
Elsõ alkalommal volt téli edzés a Mitsumune hegyen. Megjelent az "Ez a karate" címû könyv. Az angol Steve Arneil teljesítette a 100 ellenfeles kumitét, elsõként a Kyokushinban. Mas. Oyama New Yorkba utazott, hogy létrehozzon egy egyesületet.

 

1966
K. Kurosakit Európába küldték tanítani. Elkészült a "Dinamikus karate" címû japán könyv, beindult a "Modern karate" címû japán magazin. Sigeru Oyamát és más mestereket az USA-ba küldtek oktatni. Megalakult az Amerikai Nemzetközi Katrate Szövetség. Megalakult a Dél-Amerika-i szövetség is. Sean Connery, a híres 007-es ügynök Japánba utazott tanulni. Sigeru Oyama sikeresen teljasítette a 100 ellenfeles kumitét.

 

1967
K. Katót Ausztráliába küldték tanítani. Megjelent a "Karate alapismeretek" címû könyv. A holland Leok Hollander és az új-zélandi John Jervis teljesítették a 100 ellenfeles kumitét.

 

1968
Sigeru Oyamát Braziliába küldték tanítani. Napvilágot látott a "Karate világkörüli útja" címû könyv. Mas. Oyama hosszú tengerentúli utazásai során ellátogatott Hawaira, USA-ba, Angliába, Európába és Jordániába. Megalakult az Európai NKSZ. Az európai szakosztályvezetõk értekezletét Amsterdamban tartották meg. Megalakult a közelkeleti NKSZ. Oyama magánórákat ad õfelségének Jordánia királyának. Megalakult a Csendes-óceáni NKSZ.

 

1969
Megjelentek a "Karate fiúknak", a "Tömegek karatéja", és a "Fiatalok karate önvédelme" japán kiadásai. Megalakult a Dél-afrikai NKSZ. Y.Matsushima Délkelet-Ázsiába ment oktatni. Megtartották az 1. Japán országos nyílt bajnokságot Tokióban, amely vonzotta a malájföldi bokszolókat, judósokat, a többi stílus képviselõit és a nagyközönséget. 48 versenyzõ volt.

 

1970
Megjelent Japánban a "Karate edzés" és a "Karate haladóknak" címû könyv. Mas. Oyama jelenlétében tartották meg az európai szakosztályvezetõk értekezletét Londonban. Az elsõ USA szakosztályvezetõk értekezletét Los Angelesban tartották, ezen ugyancsak jelen volt Mas. Oyama. Megrendezték Tokióban a 2. Országos nyílt karatebajnikságot.

 

1971
Megjelent Japánban a "Hogyan kezdjünk karatézni?" címû könyv. Megalakult az USA központi egyesülete, Manhattan, New york. Oyama Mr. Lindzey New York-i polgármester társaságában részt vett a megnyitón. Megválasztották a körzeti vezetõket. N. Kishit az USA-ba küldik tanítani. Megtartották Japánban a 3. országos nyílt karatebajnokságot S. Kanamurát az USA-ba küldték tanítani.

 

1972
Megjelent Japánban a "Küzdõszellem" c. könyv. S Isobe Braziliába ment tanítani. Megnyílt a Mas. Oyama levelezõ tagozat. A Nippon Karate-Do Renme csapat vesztett a párizsi no-contact világbajnokságon. Oyamát ez nagyon megviselte és hosszú beszédben tartott értékelést, nyílvánított véleményt. Y. Oyama az USA-ba ment tanítani. Megrendezték a 4. Japán országos nyílt karatebajnokságot Tokióban. Megjelenik a "Kenka Karate" c. könyc. A brit Howard Collins teljesítette a 100. Ellenfeles kumitét és II. helyezést szerzett a 4. Országos karatebajnokságon.

 

1973
Mas. Oyama sok egyesületnél tett látogatást világkörüli útja során, a két év múlva sorrakerülõ világbajnokság elõkészítése céljából. Myuki Miura teljesítette a 100 ellenfeles kumitét. Megjelent japánban a "Karate és az életem" c. könyv. Megtartották az 5. Országos nyílt karatebajnokságot Tokióban.

 

1974
Mas. Oyama bemutatót tartott az iráni Sharam hercegnek, és tiszteletbeli 2. Dannal ajándékozta meg õt. Mas. Oyamának az összes egyesület a 9. Dant adományozta. Megtartották a 6. Japán országos nyílt karatebajnokságot.

 

1975
Oyama Részt vett Hawaiiban a szakosztályi vezetõk összejövetelén, amelyet a közelgõ világbajnokságra való elõkészület jegyében tartottak. M. Yamada Braziliába ment oktatni. 36 országból 128 versenyzõ részvételével megrendezték az 1. Nyílt kyokushin világbajnokságot Tokióban. Helyezettek: I. Katsuaki Sato II. Hatsuyo Royama III. Joko Ninomiya. Megjelent a "Karate Gorin-no-sho" c. könyv.

 

1976
Megjelent Japánban a "Karate a világ országaiban" c. könyv. Kibocsátották az elsõ világbajnokságról szóló filmet, "A legerõsebb karate" címmel. Mas. Oyama az USA-ba utazott.Napvilágot látott a "Kyokushin útja" c. könyv. Megrendezték a 8. Japán országos nyílt karatebajnokságot. Megjelent "A legerõsebb karate" címû film folytatása.

 

1977
Oyama megjelent Austrália nyílt karatebajnokságán. M. Mizukoshi Braziliába ment oktatni. Megrendezték Hawaii válogatott mérkõzését a japán kyokushin ellen. 6 mérkõzést japán nyert 2 pedig döntetlen lett. T. Nakamura Angliába ment tanítani. Sor került Japánban a szakági képviselõk 2. Hathónapos speciális edzésére. Megrendezték a dél-afrikai bajnokságot. Oyama jelenlétében magtartották az 1. Angol K.O. bajnokságot Londonban. A nyári edzõtábor helye Shizuoka volt. A 2. Nyílt bajnokság Braziliában, amelyen Oyama is jelen volt. Japánban megjelent a "Hol a hatáér" c. könyv. Angliában kiadták a negyedévenként megjelenõ"Kyokushin Karate" magazin elsõ számát. Japánban kiadták a havonta megjelenõ "Erõ karate" magazint. Megtartották a 9. Országos nyílt karatebajnokságot.

 

1978
Elkezdõdött az "Isteni kéz" címû karikatúra sorozat. Mas. Oyama Hong Kongba látogat. Megtartották a 2. Ausztrál bajnokságot. a hawaii válogatott versenyt is, amelyet Japán nyert. Megrendezték a 2. Angol K.O. bajnokságot, és a 2. Dél-afrikai versenyt. Mas. Oyama nagy és fontos beszédet tartott Nara, régi fõvárosban. Megtartották a süketek és némák 1. Bajnokságát. T. Azuna T. Sato részt vett az európai nyári edzõtáborban. Az elsõ európa-bajnokság Londonban volt. Megtartották Japánban a 10. Országos nyílt karatebajnokságot. Keiji Sanpei és K. Kawabata, megtekintették a nyílt maláj bajnokságot, majd Malájföldön és Szingapurban karatét oktattak.

 

1979
Szerte a világon versenyek kezdõdtek, hogy kiválasszák az ez évben rendezendõ 2. Nyílt karate világbajnokságon résztvevõ csapatokat. Megrendezték a 3. Angol bajnokságot és Japánban a 11. Országos nyílt karatebajnokságot. Oyama Amerikába utazott. Sok külföldi karatéka érkezett a Tokiói Honbuba. Nagy bemutatót tartottak a tokiói szovjet követségen, amelyet Oyama maga vezetett. Az ideiglenes Japán válogatott az USA-ba ment edzésre. A 2. Világbajnokságot a Nippon Budokan sportcsarnokban rendezték meg. 50 ország képviseltette magát, 32000 nézõ követte figyelemmel a háromnapos eseménysorozatot. I. Makoto Nakamura II. Keiji Sanpei III. Willie Williams.

 

1980
"Az utolsó legerõsebb karate" címmel a 2. Világbajnokságról szóló könyv jelent meg. Az igazgató tanács ülése Williams kontra Inoki profi küzdelmét tekintve úgy döntött, hogy meghatározatlan idõre felfüggeszti Shigeru Oyamát és tanítványát W. Williamst. Mas. Oyama Amerikába és Kanadába látogatott. Izraelben megrendezték a 6. Kyokushin karateversenyt, és lezajlott az ausztráliai nyílt versenyis. Megrendezték Japánban a 12. Országos nyílt karatebajnokságot.

 

1981
A 3. Danos Kawabata Ausztráliába ment oktatni. Megnyílt a Hyogo Kogashima dojo. Megrendezték a chilei. Dél-afrikai, a2. Chibai, az elsõ délkelet-ázsiai, és az elsõ észak-shinetsu, a dél-amerikai, a 8. Hokkaido, és a 13. Japán nyílt karatebajnokságot. Feiszal, Szaud-arábiai herceg a Honbuba érkezett, ahol találkozott Mas. Oyamával magánbeszélgetés céljából. Nepál hercege, Dhirendra Bir Bikram Shakk látogatást tett Japánban, és találkozott Mas. Oyamával, aki tiszteletére bemutatót tartott

 

1982
A hong-kongi közöznség felkéréséreMizuguchi és Oga bemutató mérkõzést tartott Shihan goda vezetésével. Bemutatót tartottak Szingapurban a hadsereg részére. Mas. Oyama és a Honbu tanácsadója, Yanagawa részt vett Észak amerika legnagyobb dojójának megnyitásán. Az õszi ifjúsági fesztiválon Kyokushin tanulók nagy bemutattót tartottak. Megrendezték a 14. Japán országos bajnokságot.

 

1983
"Különös péntek" címmel a japán televízió mûsort közvetített Oyamáról és a Honburól. 3000 ember vett részt azon a partin, amelyen megünnepelték a 20 éve fennálló Kyokushinkaikant. Megrendezték az elsõ IBUSZ-Oyama kupát Budapesten, melyen Oyama is megjelent. Versenyek kerültek megrendezésre, hogy kiválasszák a csapatokat a 3. Nyílt világbajnokságra. Õsszel megrendezték a 15. Japán bajnokságot.

 

1984
Január 20-21-22-én rendezték meg Tokióban a Budokán sportcsarnokban a 3. Nyílt világbajnokságot 25000 nézõ elõtt. 50 ország 200 versenyzõje képviseltette magát. I. Makoto Nakamura II. Keiji Sanpei III. Akyoshi Matsui. A vezetõi találkozón Mas. Oyama bejelentette, hogy meg kívánja alapítani a kanadai és a kelet-európai Kyokushin szervezeteket.

 

1985
Áprilisban megrendezték a 2. IBUSZ- Oyama kupát Budapesten, amelyre ismét ellátogatott Mas. Oyama. Májusban elhunyt Matsuhei Mori, Nemzetközi Karate Szervezet elnöke. A jövõben az elnöki posztot Masutatsu Oyama tölti be (Sosai). Decemberben megrendezték a 3. Európa-bajnokságot Spanyolországban, melyen a Sosai is megjelent.

 

1986
Dolph Lundgren, volt kyokushin versenyzõ, meglátogatta a Sosit, és tréningezett a Honbun. Májusban Akyoshi Matsui teljesítette a 100 ellenfeles kumitét. Svéájcban megrendezték az elsõ nõi clicker európa-bajnokságot. Novemberben megrendezték a 3. IBUSZ-Oyama kupát melyen személyese megjelent a Sosai.

 

1987
A brazil Adimir da Costa teljesítettea 100 ellenfeles kumitét. Májusba megrendezték lLengyelországban a 4. Európa-bajnokságot. Novembr 6-8-ig Tokióban, a Budokán sportcsarnokban 32000 nézõ elõtt rendezték meg a 4. nyílt világbajnokságot, melyen 60 ország 207 versenyzõje vett részt. I. Akyoshi Matsui II. Andy Hug III. Akira Masuda IV. Michael Thomson. Az európai szervezet elnöke Shihan Loek Hollander elfoglaltsága miatt funkcióját átadta helyettesének Shihan Steve Arneilnek.

 

1988
Áprilisban NSZK-ban megrendezték a 2. Nõi clicker és az elsõ férfi kata európa-bajnokságot Júniusban megrendezték a IV. IBUSZ-Oyam kupát.

 

1989
Budapesten rendezték meg az Európa-bajnokságot.

 

1990
Nendelben rendezik meg az idei Európa-bajnokságot.

 

1991
Megrendezésre kerül november 2-3-4-én a 5. Nyílt világbajnokság Tokióban. I. Kenji Midori II. Akira Masuda III. Hiroki Kurosawa. Zaragozában rendezik meg a következõ Európa-bajnokságot.

 

1992
Szolnokon rendezik meg a Nõi clicker és férfi kata Európa.bajnokságot.

 

1993
Várnában rendezik meg az ezévi Európa-bajnoksátgot.

 

1994
Április 26.-án elhunyt Sosai Masutatssu Oyama a Kyokushin Karate megalapítója.

A stílus


Friss hírek

Kizárások az IKO-ból2016. 07. 24.
Szomorú döntést kellett hozni Zahari Damyanov k...
Olaszországi versenyeredmények2016. 02. 29.
270 versenyző részvételével zajlott a tegnapi ...
Riport Shihan Kurucz Mihállyal2016. 02. 24.
A magyar karate legnagyobb versenyét rendezték s...
Beszámoló videoriport az II. ENSI kupáról2016. 02. 19.
Az Echo TV jóvoltából készült beszámoló rip...
Újabb díjazottak Vitay Luca és Parádi Péter2016. 01. 29.
Mai nap folyamán díjazták Érd kiváló sportol...